Forsythe

Zwarte Beren

Helga en Wim

Kruijff

Frederic Forsythe

Frederick Forsyth werd geboren in Groot-Brittannië in

Ashford, Kent. Hij werd geplaatst op de beroemde

Engelse Tonbridge School, een kostschool die deel

uitmaakt van de Etongroup. Na Tonbridge studeerde

Forsyth aan de Universiteit van Granada in Spanje.

Al na vijf maanden staakte hij zijn studie en keerde

terug naar Engeland. In mei 1956 sloot hij zich op zijn

negentiende aan bij de RAF als een van de jongste

piloten. In 1958 zwaaide hij af en werd journalist bij

de Eastern Daily Press in Norfolk.

In 1961 ging hij bij Reuters werken, eerst in Parijs

waar hij onder andere de aanslagen van de OAS op

Charles de Gaulle versloeg), en later in Oost-Europa.

 

In 1965 keerde hij terug naar Engeland en werd verslaggever voor de BBC. In 1967 brak er in Nigeria een burgeroorlog uit. De provincie Biafra was in opstand gekomen en er woedde een strijd tussen rebellen en regeringstroepen. Forsyth verbleef van juli tot september in Biafra en versloeg de oorlog voor zijn werkgever. In Biafra kreeg hij te maken met de wereld van de huurlingen en de invloed van de politiek op nationale en internationale conflicten. Forsyth was op de hand van de rebellen uit Biafra en dit beïnvloedde zijn commentaren. De BBC was niet blij met zijn vooringenomenheid en toen er vervolgens geruchten kwamen dat Forsyth delen van zijn verslagen vervalst had kreeg hij veel kritiek. Forsyth trok zich de kritiek erg aan en nam ontslag. Hij ging weer als freelance correspondent werken en versloeg voor de Eastern Daily Press, Evening Standard en Time magazine oorlogsconflicten. Zijn ervaring met het conflict in Biafra verwerkte hij in zijn boek “The Biafra story” dat in 1969 verscheen.

 

In 1970 had hij genoeg van de oorlog en keerde weer terug naar Engeland. Hij begon te werken aan een roman over een huurmoordenaar die in opdracht van de OAS een aanslag wil plegen op president De Gaulle. Forsyth gebruikte voor zijn roman de kennis die hij had opgedaan toen hij als correspondent voor Reuters in Parijs werkte. De OAS of Organisation de l'Armée Secrète pleegde tussen 1961 en 1963 ruim duizend aanslagen in Frankrijk. De groepering wilde hiermee voorkomen dat Algerije zich zou afscheiden van Frankrijk. Hun grootste tegenstander was De Gaulle op wie drie aanslagen zijn gepleegd. Forsyth plaatst ‘zijn’ aanslag in 1963, na de aanslag van luitenant-kolonel Jean-Marie Bastien-Thiry in Petit Clamart in 1962. Hij schreef het boek in vijfendertig dagen en hij verwerkte een groot aantal zaken in het boek die zijn gebaseerd op zorgvuldig onderzoek. Zaken als het aanvragen van een vals paspoort of het maken van een sluipschuttersgeweer. Forsyth introduceerde hiermee een thriller die lijkt op een documentaire. Elk feitje is gecontroleerd, elke straat, plein, regeringsinstelling of functionaris klopt. Ondanks al deze moeite werd het boek aanvankelijk geweigerd totdat uitgeverij Hutchinson het manuscript aankocht en uitgaf onder de titel The Day of the Jackal. Het boek werd een bestseller en is inmiddels twee keer verfilmd.

Na “The Day Of The Jackal” schreef Forsyth nog een groot aantal romans en verhalenbundels., waarbij steeds zijn voorliefde voor feiten wordt vermengd met spannende, thrillerachtige verhalen. Zo verwerkte hij zijn ervaringen met de wereld van de huurlingen in The Dogs of War uit 1974. Maar ook zijn andere werk zit vol met gedegen research die zijn verhalen uiterst geloofwaardig maken ook al zijn ze voor honderd procent fictie. Zo interviewde hij bij de voorbereiding van The Devil’s Alternative uit 1979 de toenmalige premier van Nederland Dries van Agt om te weten te komen hoe de Nederlandse regering zou optreden bij de gijzeling van een olietanker. Veel romans van Forsyth zijn vertaald in verschillende talen en een groot aantal is inmiddels verfilmd.

 

Bij Bruna verschenen onderstaande titels als Zwart Beertje:

1646.Frederick Forsyth-Geheim dossier Odessa.

1727.Frederick Forsyth-De dag van de jakhals.

1737.Frederick Forsyth-De honden van de oorlog.

1963.Frederick Forsyth-Geen terugkeer mogelijk.

2440.Frederick Forsyth-Er zijn geen slangen in Ierland.

2573.Frederick Forsyth-De onderhandelaar.

2706.Frederick Forsyth-De verrader.

2862.Frederick Forsyth-Geheim dossier: Odessa.

2863.Frederick Forsyth-De dag van de Jakhals.

2864.Frederick Forsyth-Het Vierde Protocol.

2877.Frederick Forsyth-De vuist van God.

2895.Frederick Forsyth-Honden van de oorlog

2914.Frederick Forsyth-Icoon.

3012.Frederick Forsyth-De onderhandelaar.

3118.Frederick Forsyth-Er zijn geen slangen in Ierland

3280.Frederick Forsyth-Het alternatief van de duivel.

3445.Frederick Forsyth-De wreker

3471.Frederick Forsyth-De veteraan

3492.Frederick Forsyth-De Afghaan

 

Bronnen: Wikipedia

en research

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved